Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

ποια ειναι τα δευτεροκλιτα επιθετα

ελτα θεσεις εργασιας 2015 ιωαννινα
ποια ειναι τα δευτεροκλιτα επιθετα

Στην έκθεση του Ταμείου για την ελληνική οικονομία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αναφέρεται πως τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που εξαγγέλθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούνιο ενισχύουν σημαντικά τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά οι θετικές επιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να διατηρηθούν.


ειδη κιτρινων μανιταριων


«Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους περιορίζουν τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους αναχρηματοδότησης, βελτιώνουν τις μεσοπρόθεσμη δυναμική του χρέους και διασφαλίζουν εκ νέου την πρόσβαση της Ελλάδος στις αγορές σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», σημειώνεται σχετικά.



Ωστόσο, προστίθεται πως αυτή η βελτίωση των δεικτών του χρέους θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί σε μακροπρόθεσμη βάση, υπό τις ρεαλιστικές υποθέσεις που υιοθετεί το ΔΝΤ και οι οποίες προβλέπουν μέση ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ περίπου 2,8% (αύξηση ΑΕΠ 1%+πληθωρισμός 1,8% ) και πρωτογενή πλεονάσματα το πολύ 1,5% του ΑΕΠ.


«Είναι δύσκολο να διατηρηθεί η πρόσβαση στις αγορές μακροπρόθεσμα χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Από την άποψη αυτή, η δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων να διεξαγάγουν μια αξιολόγηση για το κατά πόσον θα χρειαστεί πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους βοηθά στην άμβλυνση των κινδύνων (αλλά θα πρέπει να εξαρτάται από ρεαλιστικές υποθέσεις)», αναφέρεται στην έκθεση.


Όπως αναφέρεται στην έκθεση η επέκταση των λήξεων των ομολόγων του EFSF κατά 10 έτη και τα άλλα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σε συνδυασμό με το μεγάλο ταμειακό μαξιλάρι, θα πρέπει να εξασφαλίσουν σταθερή μείωση του χρέους και των ακαθάριστων αναγκών χρηματοδότησης ως ποσοστό του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και να βελτιώσουν έτσι τις προοπτικές για την Ελλάδα.


Ωστόσο, το προσωπικό του ΔΝΤ ανησυχεί για το γεγονός ότι αυτή η βελτίωση των δεικτών του χρέους μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα μόνο υπό τις φιλόδοξες υποθέσεις σχετικά με την αύξηση του ΑΕΠ και την ικανότητα της Ελλάδας να καταγράφει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να είναι δύσκολο η χώρα να διατηρησεί μακροπρόθεσμα την πρόσβαση της στις αγορές χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους


Από την άποψη αυτή, το προσωπικό του ΔΝΤ εκφράζει την ικανοποίησή του για τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων να παράσχουν πρόσθετη βοήθεια αν χρειαστεί, αλλά πιστεύει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό κάθε τέτοια πρόσθετη αρωγή να εξαρτάται από ρεαλιστικές υποθέσεις, ιδίως όσον αφορά στην ικανότητα της Ελλάδας να διατηρεί εξαιρετικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.


Συγκεκριμένα το ΔΝΤ αναφέρει πως διατηρεί επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσον τα συγκεκριμένα στοιχεία του πακέτου της ευρωζώνης θα είναι επαρκή για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης πρόσβασης της Ελλάδος στις αγορές



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου